Predavanje dr.sc. Lidija Svečnjak

U sklopu predavanja koje se nedavno održalo, dr. sc. Lidija Svečnjak, stručnjakinja s Odsjeka za animalne znanosti na Zavodu za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu, uspješno je prenijela ključne informacije o gorućem problemu pčelarstva - patvorenju pčelinjeg voska.

Fokus predavanja bio je na intenzivnim istraživanjima koja su provedena tijekom posljednjih nekoliko godina, istražujući problematiku patvorenja pčelinjeg voska, a posebno naglašavajući parafin kao najčešći kontaminant. Dr. Svečnjak je istaknula da prisutnost satnih osnova s visokim udjelima parafina (> 90%) predstavlja učestalu pojavu na domaćem i međunarodnom tržištu, što predstavlja ozbiljan izazov za pčelare.

Jedna od ključnih tema bila je i uspješna manipulacija saćem kao važan dio tehnologije pčelarenja. Dr. Svečnjak je objasnila da boja saća, koja varira od bijele (djevičanski vosak) do tamne boje, pruža važne informacije o kvaliteti i stanju saća. Također je naglasila da tamno saće može utjecati na boju i čistoću meda, dok istovremeno može predstavljati izvor zaraze za pčele.

Jedna od ključnih poruka predavanja bila je važnost redovitog uklanjanja starog saća iz košnica, recikliranja ili pretopljavanja, kako bi se eliminirale nečistoće te dobio čisti pčelinji vosak. Nedostatak definiranih kriterija kakvoće pčelinjeg voska i komercijalno dostupne satne osnove posebno su naglašeni kao visoki rizik za prijenos različitih bolesti pčela.

Na kraju predavanja, dr. Svečnjak je istaknula potrebu za uspostavom jasnih smjernica i kriterija kvalitete pčelinjeg voska u pčelarskom sektoru kako bi se smanjio rizik od širenja bolesti. Sudionici su imali priliku postaviti pitanja i razmijeniti iskustva, čime je predavanje postalo interaktivna platforma za dijalog među pčelarima.

U zaključku, stručno predavanje dr. sc. Lidije Svečnjak bilo je informativno, poticajno i istraživački orijentirano, pružajući dragocjene uvide u trenutačne izazove pčelarstva i potrebu za promišljanjem o kvaliteti pčelinjeg voska kako bi se osigurala održivost ovog važnog sektora.